Goed nieuws voor hardlopers

Tegengestelde krachten brengen elkaar in balans. Snel bestaat bij de gratie van langzaam. Hard is er vanwege zacht. Maar hardlopers doen toch aanzienlijk meer aan de belasting van spieren dan aan hun herstel. Hardlopen is een echte yang-activiteit waarbij spieren vooral concentrisch worden gebruikt en zo ook worden verkort. Hier meer yin tegenover stellen, in de vorm van isometrische en excentrische spieroefeningen waarbij je bepaalde houdingen ook langer vast houdt, zorgt voor meer rek in dieper liggend bindweefsel- en maakt je spieren weer lang en los.

Yin Yoga stimuleert de soepelheid van de gewrichten
Veel hardlopers zijn meer gericht op Yang sporten omdat ze zich er -op een voor hen bekende wijze- voor moeten inspannen. Yin Yoga is een andere, meer passieve vorm, waarbij je bepaalde houdingen rond de vijf minuten moet vasthouden. Zo lang in de houding blijven is -zeker voor hardlopers- een lastige opgave. Maar het ontspannen vasthouden van deze houdingen stimuleert de soepelheid van je gewrichten en gaat degeneratie tegen. Bovendien helpt de naar binnen gerichte focus van Yin Yoga je om fysieke ongemakken beter te verdragen en kalm te blijven bij pittige beproevingen zoals lange duurlopen en wedstrijden.

Een uitgebalanceerd lichaam
Bij Yin Yoga werkt het als volgt: Je neemt een houding aan en gaat op zoek naar ‘het eerste punt van weerstand’, de plekken waar je milde rek voelt en waarop de houding is gericht. Je houdt deze rek vast. Naarmate je spieren zich meer gaan ontspannen, trekt de spanning weg richting je pezen en gewrichten. Na afloop ervaar je een heerlijk uitgebalanceerd lichaam. En een ontspannen geest zal je extra beloning zijn.

Nieuwsgierig? Kom langs om het zelf te ervaren!

Hartelijke groet,

Alien

Yin docent bij LIEF LIJF Twente >>

Meer informatie over de lessen >>

Aanmelden >>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s